Revolutia portocalie nu a produs miracole economice in Ucraina. Ea s-a confruntat cu o diminuare a ritmului de crestere economica, cu o inflatie mare si absenta reformelor, dar expertii afisau, inaintea alegerilor de ieri, un optimism prudent privind climatul de afaceri.
"Ucraina are sanse bune de a inregistra progrese economice", aprecia fostul presedinte al Bancii Mondiale James Wolfensohn, la o conferinta economica desfasurata recent la Kiev. Adus la putere de Revolutia portocalie de la sfarsitul anului 2004, Viktor Iuscenko a promis transformarea Ucrainei intr-un nou paradis pentru investitori si imbunatatirea nivelului de viata al ucrainenilor, dintre care aproape 30 la suta traiesc sub pragul de saracie.
Dar, politica economica haotica, amenintarea fostului premier Timosenko cu o reanalizare a privatizarilor, dar si scandalurile politice de la Kiev i-au descurajat pe investitori. "Nu au avut loc schimbari serioase ale climatului de investitii", a declarat Oleksandr Filipenko, director pentru dezvoltare al grupului ucrainean ISD. Bilantul economic pentru 2005 a fost mai degraba pesimist pentru Ucraina - cresterea PIB a fost incetinita, la numai 2,4 la suta (fata de 12,1 la suta in 2004), in parte si din cauza scaderii pe pietele internationale a preturilor metalelor, unul dintre principalele produse de export ucrainene.
Aceeasi tendinta a fost inregistrata si in ceea ce priveste productia industriala (crestere de 3,1 la suta in 2005 fata de 12,5 la suta in 2004), in timp ce productia agricola nu a inregistrat nici o crestere, dupa evolutia spectaculoasa din 2004 (crestere de 19,1 la suta). Odata cu apropierea alegerilor legislative, autoritatile au preferat sa amane reformele putin populare, orientandu-si eforturile asupra asistentei sociale.
Analistii remarca totusi si aspecte pozitive ale situatiei economice: la sfarsitul anului 2005