(Foto: )
Istoric, cercetator al istoriei recente, poet, eseist roman, cunoscut mai degraba ca unul dintre cei mai consecventi istorici ai securitatii, Marius Oprea a acordat in exclusivitate un interviu Trustului GAZETA.
Cine sunt mostenitorii Securitatii, care este rolul Comunitatii Nationale de Informatii si cine ar trebui sa controleze aceasta structura, va fi mai eficient CNSAS sub conducerea lui Ticu Dumitrescu, a fost sau nu Bartolomeu Anania colaborator al Securitatii si ce s-a intamplat cu raportul intocmit de "Doi si un sfert" in care ministrul Vasile Blaga este acuzat sunt cateva intrebari spinoase la care Marius Oprea a gasit raspunsul.
Reporter (Rep.).: In "Mostenirea securitatii" ati sustinut ca dupa t89 s-a derulat un amplu proces de recuperare a oamenilor fostei politii politice, de reinstitutionalizare a Securitatii. Care sunt cei mai cunoscuti "mostenitori" ai Securitatii din zona economica, politica si ecleziastica?
Marius Oprea (M.O.): Exista persoane de notorietate publica pe care le-am identificat ca apartinand fostei Securitati, incepand cu Ristea Priboi, fost consilier al lui Adrian Nastase pe probleme de Siguranta Nationala, deputat PSD si om de afaceri de succes, continuand cu Marian Oprisan, fost informator al Securitatii, Victor
Marcu, fostul secretar general al APAS, fost ofiter de Securitate, Tudor Tanase, fost ofiter de Securitate si pana de curand seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Rep.: Dar din zona ecumenica?
M.O.: Nu stiu, nu cunosc fosti prelati care sa fi comunicat cu Securitatea, mai ales avand in vedere ca dosarele preotilor abia s-au predat la CNSAS. Nu pot sa fac asemenea aproximari pentru ca ma dau in judecata.
Eu pot sa spun ca a existat o infiltrare