(Foto: )
Oferta manualelor scolare de pe piata este atat de variata, incat la o materie pentru un an de studiu pot sa fie si opt asemenea manuale. Fiecare conceput de altcineva, avand o alta optica asupra aceluiasi eveniment sau subiect, cu explicatii mai mult sau mai putin pertinente sau la obiect.
Ministerul Invatamantului publica anual oferta manualelor agreate care au primit avizul pentru a fi distribuite gratuit elevilor de gimnaziu si liceu. Avizele se primesc in urma unei evaluari efectuate pe plan national, de o comisie formata din oameni competenti pe domenii de activitate.
Astfel se presupune ca orice manual care va fi folosit ca material didactic trebuie sa respecte aria curriculara ceruta pe an de studiu.
Uneori un manual denumit "alternativ" poate avea un pret dublu fata de cel cerut pe an de studiu, dar elevii trebuie sa il cumpere pentru ca dascalul le-o cere, desi programa scolara nu prevede expres asa ceva.
Inspectoratele scolare judetene nu au nici o autoritate in impunerea unui anumit tip de manual care trebuie folosit obligatoriu in timpul cursurilor.
Greseli si omisiuni
Cand o editura ca Humanitas iese pe piata cu un nou manual, ai siguranta ca il rasfoiesti pe cel mai complet, ca acuratetea informatiilor nu poate fi pusa la indoiala. Surpriza este foarte mare cand constati ca de fapt nu este nici vorba de asa ceva.
Din curiozitate am rasfoit cateva asemenea manuale de istorie si de literatura pentru elevii de gimnaziu si de liceu. Textele propuse studiului de autorii manualelor lasa de dorit, sunt total nepotrivite, iar explicatiile date elevilor sunt total insuficiente.
In manualul pentru clasa a VII a, erorile autorilor sunt atat de multe si de grave, incat