Procesul de extindere a Uniunii Europene va fi încetinit după aderarea României şi Bulgariei. Aceasta este decizia care s-a conturat la întâlnirea miniştrilor de externe, în cadrul summitului Procesul de extindere a Uniunii Europene va fi încetinit după aderarea României şi Bulgariei. Aceasta este decizia care s-a conturat la întâlnirea miniştrilor de externe, în cadrul summitului de primăvară de la Bruxelles. şefii diplomaţiilor europene au hotărât să se întâlnească în curând din nou, în Austria, unde graniţele politice ale UE, o cenuşăreasă a summitului axat mai degrabă pe probleme economice, vor fi principala temă de discuţie. Discuţiile vor avea, potrivit ministrului român de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, "un caracter exploratoriu" şi nu se vor finaliza cu anumite concluzii politice, însă vor figura pe agenda reuniunii Consiliului European din iunie.
"Sateliţi" europeni
În mod cert, după aderarea României şi Bulgariei, "nu se va ajunge la o soluţie similară de preluare în interiorul UE", ca până acum, susţine Ungureanu. "Se intenţionează mai degrabă crearea unui sistem gravitaţional, în care toate statele să aibă orbite în jurul UE, în funcţie de natura acordurilor de stabilizare şi asociere între Uniune şi un stat cu destin european". Miniştrii au convenit şi asupra necesităţii implementării unei politici de imigrare în cadrul Uniunii, mai ales în contextul în care fluxul de imigranţi spre Europa va creşte exponenţial după 2007, o dată cu diminuarea vitezei de extindere.
Tratatul de la Nisa, adaptat şi revizuit
O altă temă dezbătută de miniştrii de externe săptămâna trecută este Tratatul Constituţional, ratificat de 14 ţări, ceea ce înseamnă că începe să aibă majoritatea. "Discuţia este însă în continuare prizoniera şocului franco-olandez, pentru că încearcă să se găsească soluţii la relaţia între elita politi