Un an scolar la un liceu de stat din America, Japonia, Canada, Olanda, Italia sau Danemarca poate costa intre 7.000 si 10.000 euro.
Multi adolescenti romani aleg sa studieze in licee din strainatate pentru a scurta astfel drumul catre marile universitati ale lumii. Elevii merg fie pe cont propriu, fie prin asociatiile neguvernamentale ce le faciliteaza accesul in scolile publice din Uniunea Europeana, SUA sau Japonia.
Pana sa se vada cu biletul de avion in buzunar, tinerii trebuie sa demonstreze ca stiu engleza sau limba tarii alese, ca au medii generale peste 7,5 si un buget de cateva mii de euro, ce variaza de la tara la tara.
In topul preferintelor, SUA
Din 2002 si pana in prezent, peste 120 de elevi au ales sa studieze in strainatate prin intermediul Centrului de Educatie Internationala (IEC), organizatie neguvernamentala infiintata in 2000.
Aproximativ 60 de elevi aplica an de an prin IEC, dar pleaca 35-40. Potrivit reprezentantilor IEC, in topul preferintelor se afla America, cu trei sferturi din participanti. Cei mai multi elevi care merg la licee straine sunt din Focsani, Valcea sau Bihor si mai putini din Bucuresti.
Bugetul, dupa posibilitati
Mihai Timofte, coordonator de programe IEC, spune ca 60a din elevii prefera sa-si continue studiile in tarile alese, nu in Romania: fie ca obtin burse, fie ca aplica pentru inca un an de exchange.
Cheltuielile totale pentru un an de studiu la un liceu public din America sau din alta tara variaza in functie de posibilitatile materiale ale parintilor.
"Am avut copilul unei invatatoare din Harlau care se putea descurca si cu 50 de dolari pe luna. Dar au fost si elevi care isi permiteau 1.000 de dolari lunar", spune Timofte. In medie, pentru un an intreg sunt necesari 7.000-10.000 de euro.
Din Suceava in California
Raluca Ioana Mocanu, fosta eleva la Colegiul National "