Simbata, la Teatrul de Papusi a avut loc o intilnire intre romanii de dicolo si dincoace de Prut. In cadrul simpozionului intitulat "Nu te-am uitat, Basarabie!", care marcheaza 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, din 27 martie 1918, au sustinut alocutiuni istoricul si deputatul de Chisinau Ion Varta, reprezentant al Partidului Popular Crestin Democrat, consilierul de la Chisinau Vera Mahu, si profesorul de istorie Octavian Osanu.
Deputatul Ion Varta a vorbit despre importanta momentului din punctul de vedere al basarabenilor, despre miscarea de rezistenta care a existat timp de 106 ani in Basarabia ocupata de Rusia, pina la Unirea din 1918. "In Basarabia a fost o miscare nationala a romanilor basarabeni, de mai mica amploare decit cele din alte zone, pentru ca regimul tarist a fost foarte puternic. Nu s-au constituit partide, insa a fost o rezistenta timp de 106 ani. La inceput, populatia din Basarabia a trecut in numar foarte mare in Romania, astfel incit in 1813 s-a ajuns sa se puna sirma ghimpata la granita si chiar sa se imprastie zvonul ca ar fi bintuit ciuma in Romania, ca sa se mai potoleasca exodul. Boierii de atunci au constituit nucleul miscarii nationale, insa procesul de rusificare deja incepuse si abia mai tirziu a fost oprit. In acest context, Unirea de la 1918 a fost ceva firesc, nu cum incearca unii istorici rusofoni sa acrediteze ideea ca ar fi fost ceva comandat din afara", a spus deputatul Ion Varta. Au fost mentionate si citeva publicatii romanesti, cu rol important in miscarea de rezistenta, "Basarabia" si "Moldoveanul", care au fost tiparite dupa 1905, cind s-a produs o oarecare democratizare a regimului.
Despre cum privesc acum moldovenii acest eveniment a vorbit consilierul Vera Mahu. Aceasta a precizat ca sint atit pareri pro, cit si pareri contra, ca lupta de idei este crincena si actuala pe tema Unirii de la 191