Psd-ul se dezmembreaza si, odata cu el, Opozitia. Ce impact va avea aceasta schimbare asupra actului guvernarii? Exista riscul ca barca Puterii sa se rastoarne in lipsa unui contrabalans?
- Barca puterii este deja destul de instabila, din cauza "echipajului" eterogen. Marile sale probleme sunt Udmr si Pc. Daca la votul asupra ordonantelor care prevedeau masuri anticoruptie Udmr a jucat un rol nefast, in schimb acum, in relatiile cu Adrian Nastase si adeptii sai, partidul lui Dan Voiculescu se dovedeste veriga slaba a coalitiei de guvernare. Pc si-ar fi dorit cu ardoare largirea grupului sau parlamentar cu un numar de deputati fugiti din Psd si a stimulat cat a putut prin Antena 1 si Antena 3 o degringolada in Psd. Pentru Dan Voiculescu, cooptarea lui Adrian Nastase parea o victorie, desi nici un analist - si, probabil, nici un sondaj de opinie - nu ar fi recomandat un asemenea demers.
Hemoragia de parlamentari Psd pare sa fi fost stopata pentru moment de Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Mircea Geoana, dar, in tabara puterii, Pc ramane o problema si un pericol. Acest lucru a devenit cat se poate de evident, cu prilejul alegerii noului presedinte al Camerei, cand conservatorii au decis sa sustina un candidat propriu pentru a-si negocia, de fapt, voturile la un ipotetic tur secund. Pentru a se salva din aceasta capcana si a nu da impresia ca sunt prizonierii Pc, ceilalti membri ai coalitiei au fost nevoiti sa incheie o intelegere cu Prm. Bogdan Olteanu a fost ales asadar presedinte din primul tur, cu sprijinul unei combinatii ciudate de voturi, in care Udmr si Prm s-au regasit de aceeasi parte a baricadei.
Acest comportament al Pc si aceasta solutie de avarie la care au recurs Alianta si Udmr anunta, din pacate, vremuri tulburi pentru politica romaneasca. Chiar daca Adrian Nastase nu va pleca din Psd, asa cum dorise initial - pentru a nu prov