Gripa aviara sau "gripa puiului" ori "ciuma pasarilor" este o gripa care afecteaza in primul rind pasarile, dar poate afecta si specii de mamifere. A fost identificata prima data in Italia in anul 1900 si mai tirziu in toata lumea.
Virusul responsabil de producerea gripei aviare a fost identificat in Asia de Sud-Est, iar in octombrie 2005 a fost semnalat in Romania, in localitatea Ceamurlia de Sus, judetul Tulcea.
Gripa aviara se transmite inca greu de la pasarile infectate la om, dar exista pericolul izbucnirii de epidemii greu de controlat cu mijloacele obisnuite de protectie.
Gripa aviara este produsa de mai multi virusi gripali de origine aviara, responsabili de aparitia epidemiilor. Virusul epidemiei actuale, H5N1, este un subtip viral depistat prima data cu mai multe decenii in urma la pasarile salbatice. O epidemie de gripa aviara s-a declansat la sfirsitul anului 2003 in mai multe tari din Asia de Sud-Est, ducind la moartea sau distrugerea a peste 100.000.000 de pasari. Gripa aviara se raspindeste prin intermediul pasarilor migratoare sau acvatice (rata, rindunica de mare etc.) acestea din urma fiind considerate rezervorul principal de virus. Pasarile bolnave nu infecteaza direct omul, boala afecteaza curcile, ratele, gainile, pasarile acvatice si migratoare.
Porcul ar putea fi o gazda intermediara, care sa-i permita virusului sa sufere mutatii genetice si sa se adapteze la mamifere. Porcul contracteaza boala, infectia nu prezinta manifestari specifice, dar o poate retransmite pasarilor, iar dupa mutatia genetica omului sau altor specii. Sursele de infectie sint reprezentate de pasarile migratoare, pasarile bolnave, cadavrele pasarilor infectate, secretiile si excremenetele acestora, apa, furajele, adaposturile care au fost in contact cu virusul. Riscul de transmitere exista in caz de contacte frecvente cu pasarile