Sondajul CURS confirma ca depresia reprezinta o problema de sanatate publica in tara noastra. PSIHIATRIE Sondajul CURS confirma ca depresia reprezinta o problema de sanatate publica in tara noastra.
Profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Militar Central, estimeaza ca in tara noastra exista peste doua milioane de pacienti cu depresie. Ei fac parte din cei 18% dintre romani care sunt frecvent obositi/deprimati si care cred ca viata nu merita traita, conform sondajului CURS. Potrivit profesorului doctor Mihai Gheorghe, o foarte mare atentie trebuie acordata celor 4% care se declara foarte des deprimati. Printre acestia se numara depresivii autentici care simt intr-adevar ca viata nu merita traita.
In legatura cu cei 43% care se simt obositi si deprimati, foarte rar sau niciodata, psihiatrul spune ca si dintre acestia cel putin 10% au astfel de probleme, dar nu le recunosc sau, din cauza responsabilitatilor familiale, nu-si permit sa le recunoasca. Insa faptul ca 18% au recunoscut confirma ca sunt multi cei care se confrunta cu stari de deprimare, apreciaza prof. dr. Mihai Gheorghe.
FEMEI SI BARBATI. Sondajul CURS evidentiaza ca femeile sunt mult mai expuse la depresie decat barbatii. Astfel, 21% dintre femei s-au simtit deprimate in ultimele 12 luni, pe cand doar 15% dintre barbati au avut asemenea probleme. Totusi, barbatii nu sunt avantajati, la ei depresia avand o evolutie mai severa, potrivit psihiatrului. Ei accepta si recunosc mai greu decat femeile ca au o problema de tip depresiv. In schimb, femeile vin mai usor la psihiatru si au mai putine complexe decat barbatii. In plus, femeile raspund mai bine la tratamentul cu medicamente antidepresive si psihoterapie comparativ cu barbatii, explicatia fiind tocmai prezentarea din vreme la medic.
VARSTA. La tineri, depresia este asociata cu l