In ultimele zile, la nivelul pietei carnii din Romania plutesc mari tensiuni provocate de importul carnii si produselor aferente. Miza se pare ca este departe de a deveni echitabila, dat fiind faptul ca lupta se da intre producatorii autohtoni, care doresc limitarea importurilor la carne, si Asociatia Romana a Carnii. Astfel, producatorii de carne de porc sustin ca importurile reprezinta o concurenta neloiala pentru crescatorii romani, care au ajuns in stare de faliment, intrucat nu-si pot valorifica productia. "Este cea mai mare criza din ultimii ani, in conditiile in care importurile au crescut de patru ori in primele doua luni ale anului, pana la 35.000 de tone, fata de aceeasi perioada de anul trecut", a spus presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
Presedintele PRCP a adaugat ca, dupa ce Guvernul a prelungit scutirile de taxe vamale la importurile de carne pana la 15 august, carnea importata este mai ieftina decat cea provenita din productia interna, fara ca pretul produselor pe piata sa se reduca. Taxele actuale la importul de carne de porc variaza intre zero si 45%, in functie de sortiment.
De exemplu, pretul mediu pentru kilogramul de pulpa importata este de 50.000 lei vechi, spre deosebire de cea din productia interna vanduta de crescatori cu 60.000 de lei vechi. In acelasi timp, Caruz afirma ca exista si cazuri in care normele sanitar-veterinare privind comercializarea carnii nu sunt respectate, fiind consemnate situatii in care carnea este importata in stare congelata si valorificata pe piata drept refrigerata. Pe de alta parte, presedintele patronatului declara ca Romania importa carne de porc al carei termen de valabilitate este greu de stabilit, iar cantitati importante provin din tari care folosesc organisme modificate genetic si fainuri de origine animala, acestea din urma fiind interzise in Romania.