Scoala americana nu plateste niciun impozit statului roman si sustine ca nu poate fi controlata de nicio institutie a acestuia.
„In lumea aceasta despre nimic nu se poate spune ca e sigur, in afara mortii si impozitelor", sustinea Benjamin Franklin in urma cu peste 200 de ani. Ironia sortii, tocmai conationalii sai au tinut sa-l contrazica, acestia infiintand in Roma-nia o scoala care nu plateste vreo taxa sau vreun impozit, nici in tara noastra, nici in alta parte, se pare.
Cu alte cuvinte, in Pipera exista un al 51-lea stat american, cu statut de paradis fiscal.
Competitia este un cuvant scump in Romania. Nici marii jucatori de pe piata, care prefera intelegerile amicale dintre ei, nici micii jucatori, care supravietuiesc facand afaceri cu statul, nu agreeaza competitia.
Spiritul concurential se educa, iar aparitia unor scoli private, care ar putea functiona dupa o programa scolara mai flexibila fata de rigida si invechita programa nationala, ar putea sa ne dea o speranta in acest sens.
Un invatamant privat ar avea cel putin atuul promovarii unei concurente a ideilor, daca nu si a unei gandiri economice mai liberale, spre deosebire de keynessianismul predominant in scolile de stat.
„Invatamantul de stat generalizat nu este altceva decat o nascocire destinata sa-i modeleze pe oameni dupa acelasi calapod.
Si cum calapodul dupa care acel invatamant ii formeaza este unul pe placul puterii predominante in cadrul carmuirii, invatamantul de stat, in masura in care e eficace si incununat de succes, instaureaza o tiranie a spiritului", spunea, la mijlocul secolului XIX, John Stuart Mill.
Demnitarii prefera invatamantul privat
Aparitia, dupa revolutie, a mai multor scoli private in Romania, dintre care unele internationale, ar fi putut sa contribuie la dezuniformizarea mentalitatii et