(Foto: )
Muzeografii oradeni au facut o descoperire arheologica de senzatie. In urma cu doua saptamani, in urma unor sapaturi de rutina in zona Salca (in perimetrul fostei fabrici de bere), arheologii Sorin Bulzan, Gruia Fazecas si Doru Marta au scos la lumina cel mai vechi schelet uman gasit pana acum in Ardeal.
Descoperirea a produs senzatie cu atat mai mult cu cat mormantul, care apartine culturii Salca si dateaza din perioada eneolitica, se afla intr-o stare de conservare foarte buna. Langa scheletul "oradeanului" care traia acum aproximativ 5.500 de ani, au mai fost gasite mai multe vase din ceramica arsa pictata.
Ucis pentru o zeitate
Specialistii Muzeului Tarii Crisurilor spun ca scheletul este al unui adolescent care nu avea mai mult de 14-15 ani cand a fost ucis.
Primele supozitii arata ca, judecand dupa pozitaia in care a fost gasit si dupa vasele ceramice din mormant si urna care i-a fost pusa pe piept, cel mai probabil tanarul a fost victima unui sacrificiu uman, ca un omagiu adus unei divinitati feminine.
Mormantul se afla la o distanta de sase metri de locuinta descoperita in situl arheologic si apartine culturii Oradea-Salca-Herpaly. Este cel mai vechi complex arheologic descoperit in Bihor si care schimba imaginea culturii Salca conturata pana azi.
Scheletul, impreuna cu artefactele din mormant, au fost transportate la Muzeul Tarii Crisurilor, unde vor intra intr-un amplu si laborios proces de restaurare, inainte de a ajunge in vitrinele expozitionale.
"S-ar putea ca acest complex sa fi fost o ofranda pentru o divinitate subpamanteana" povesteste arheologul Sorin Bulzan, coordonatorul operatiunii din situl Salca.
"Adolescentul ar fi putut fi sacrificat in ritualuri