Vânătorii de eclipseSe pare că şi în ţara noastră a început să prindă contur ideea de "vânători de eclipse". Special pentru această ocazie, Asociaţia Astronomică Română Meteori a
Vânătorii de eclipse
Se pare că şi în ţara noastră a început să prindă contur ideea de "vânători de eclipse". Special pentru această ocazie, Asociaţia Astronomică Română Meteori a organizat expediţia "Anatolian Eclipse 2006", la care participă cercetători români şi străini, dar şi simpli doritori de a vedea acest spectacol astronomic. Asociaţia Astronomică Urania a ales tot Anatolia pentru observarea eclipsei.
Pericol de orbire
"În cazul în care eclipsa este urmărită cu ochiul liber, există pericolul de arsuri în cea mai importantă zonă a ochiului: macula retiniană. Gradul arsurii este determinat de cât de mult este expus ochiul şi de faza în care se află eclipsa. Recomandarea este ca acest fenomen să nu fie urmărit decât cu ochelari speciali de protecţie. Ochelarii de soare nu ajută! Arsurile care pot fi provocate sunt ireversibile. Pacientul se ţine sub control, dar nu se ştie ce se poate întâmpla. Există chiar şi pericolul orbirii", spune Cristina Stan, medic oftalmolog. Dacă la eclipsa totală de Soare din anul 1999 ochelarii speciali se găseau la orice chioşc de ziare, acum aceştia nu se mai găsesc decât în sertarele celor care i-au păstrat de atunci.
Eclipsa, prin CD
Remus Boată, asistent de cercetare în cadrul Observatorului Astronomic de la Timişoara, spune că eclipsa poate fi urmărită fără probleme printr-o sticlă de sudură sau chiar printr-un CD, care reflectă foarte bine radiaţia.
El spune însă că sticla afumată sau cioburile colorate - metodele tradiţionale prin care se credea că ochii pot fi protejaţi în timpul eclipsei - nu ajută deloc. Specialistul spune că, în cazul în care observarea se face printr-un ins