(Foto: )
Inchisoarea din Sighet este locul unde au fost ucisi cei mai multi gazetari romani, o crima dementa impotriva libertatii cuvantului, comparabila cu cele din lagarele comuniste din Siberia, sau cele naziste din Germania si Polonia. Atunci, in anii ’47-’50, au pus zeghe cuvantului…
Sighet, cel mai important reper pe harta represiunii presei libere. Locul in care, in anii terorii staliniste, au fost detinuti cei mai multi ziaristi din Romania. Unii dintre ei au platit libertatea cuvantului cu propriile lor vieti, atunci, in anii ’47-’50.
Au pus zeghe cuvantului…
In fata actualului Memorial al Victimelor Comunismului din Sighet, fosta inchisoare comunista, te cutremuri la gandul ca aici, in anii 1950-1955, pe langa politicieni, episcopi si generali, au fost detinuti cel putin 26 de gazetari prestigiosi, redactori sefi si directori de ziare, 10 dintre acestia murind in inchisoare (noua dintre ei fiind ingropati in anonimat si azi, in Cimitirul Saracilor de la Cearda).
Probabil, dupa lagarele comuniste din Siberia si cele naziste din Germania si Polonia, inchisoarea din Sighet este locul unde au fost intemnitati simultan (si parte, omorati) cei mai multi gazetari ai Europei. Desigur, si temnitele Gherla, Aiud, Malmaison sau Pitesti au avut detinuti ziaristi, dar nicaieri, intr-un interval atat de scurt, nu au fost atatia ucisi. Erau „vinovati de uneltire impotriva ordinii sociale".
Colonia Dunarea
Ziaristii au fost arestati de Securitate in perioada 1947-1950, si au fost adusi in temnita elitelor Romaniei postbelice: „Colonia Dunarea", cum era denumita de actele oficiale.
Regimul inuman la care au fost supusi a dus la decesul a aproape jumatate din e