Agresiunile impotriva jurnalistilor si presiunile politice asupra institutiilor media au scazut in 2005, dar, in schimb, numarul de cazuri de refuzare a accesului la informatiile de interes public este in crestere, sustine Raportul "Libertatea presei in Romania", realizat in cadrul proiectului FreeEx si prezentat ieri de Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu. "Piata de media romaneasca trece in prezent printr-un proces de restructurare si de consolidare, in principal datorita noilor contexte economice si politice dezvoltate dupa alegerile din 2004 si in perspectiva integrarii Romaniei la Uniunea Europeana", se arata in raport.
O schimbare vizibila intervenita in mass-media in 2005 este scaderea "vizibila" a presiunilor politice asupra institutiilor de presa. "Guvernul actual nu manifesta aceeasi obsesie pentru propria sa imagine ca cel anterior si nu da semne ca ar avea un plan de manipulare a presei in favoarea sa", se arata in documentul prezentat de Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, si Razvan Martin, coordonator al programului FreeEx.
De asemenea, printre aspectele pozitive se mai remarca intensificarea dezbaterilor pe teme profesionale si evidentierea necesitatii profesionalizarii si consolidarii practicilor etice.
Un alt punct pozitiv semnalat de FreeEx il constituie reducerea numarului de agresiuni si amenintari la adresa jurnalistilor fata de anul 2004. Au existat totusi cateva cazuri, iar tinta directa a acestor cazuri au fost cameramanii si fotoreporterii, "in unele cazuri chiar sub ochii unor politisti pasivi", arata raportul. Cea mai grava agresiune a avut loc in luna noiembrie, cand un cameraman al TVR a fost batut grav de suporterii unei echipe de fotbal. Printre aspectele negative se numara presiunile care inca se mai exercita asupra presei la nivel local si atitudinile ostile din partea politic