O fi republica, o fi ceva din preistorie? Aceasta e intrebarea. In urma cu cateva luni, Sebastian Bodu, in zelul sau justificat de a aduce toate institutiile si intreprinderile romanesti la numitorul comun al legii, a ridicat putin valul de pe afacerile din fotbal.
Cand auzim de prime de zeci de mii de dolari sau euro, de vanzari de fotbalisti pe milioane de euro sau dolari, putem fi siguri ca impozitul aferent nu se plateste. Platiti voi, prostii, par a spune sefii cluburilor, niste mitocani obraznici, imbogatiti ei insisi prin afaceri necurate. Minti inguste, guri slobode, acestia nu se tem de nimeni si de nimic.
Desi nu ei joaca - performanta, eventuala, e a altora - ei sunt profitorii, in ciuda faptului ca se prezinta ca niste mecena moderni. Atunci cand Rapid a ajuns in semifinalele europene, viceprim-ministrul George Copos a uitat ce functie are si a inceput sa vitupereze, cu "ne-au haituit, ne-au haituit, ne-au haituit", de parca era insusi Elie Wiesel spunand "romanii au ucis, au ucis, au ucis".
Cine ii "haituise"? Institutiile statului. Viceprim-ministrul neglija sa-si aduca aminte ca orice - simplu sau mai complicat - cetatean este "haituit" astfel pentru plata impozitelor. Intrebati-l pe un anume fotoreporter cat a trebuit sa umble si sa alerge si cat a platit pentru ca omisese dintr-o declaratie de venituri o prima de 200.000 de lei vechi.
In fond, ceea ce au facut suporterii lui Dinamo la Constanta, mai stimulati de jandarmi, mai autostimulati, nu e decat o consecinta a faptului ca fotbalul se simte un stat in stat, pentru care legile nu sunt obligatorii, performanta sa fie.
Credeti ca daca, sa zicem, printr-o minune, un savant roman din Romania ar primi Premiul Nobel pentru fizica sau chimie, statul roman nu l-ar intreba de impozite? Si aceea, va asigur, ar fi performanta adevarata. Gandirea hu