(Foto: )
Datorita randamentului ridicat al pietei imobiliare romanesti, tot mai multi cetateni straini cauta sa achizitioneze imobile si terenuri situate pe teritoriul Romaniei.
Daca pana in vara anului trecut, cea mai mare parte a cererilor se indrepta spre Bucuresti, Brasov si Valea Prahovei, 2005 a adus o crestere a interesului strainilor pentru zona Transilvaniei, Delta Dunarii si litoralului.
„Transilvania se face cunoscuta prin siguranta pe care o inspira cumparatorilor si mai ales prin seriozitatea cu care se incheie tranzactiile", arata Dana Bojan, manager Tara Imobiliare. Cand e vorba de apartamente, lucrurile sunt destul de simple, insa la cumpararea unei suprafete de teren, ori a unei case, situatia se complica.
Pentru a putea achizitiona teren, cetatenii straini trebuie sa infiinteze o firma in Romania.
Desi e multa birocratie, iar lucrurile nu se misca pe cat de repede ar vrea investitorii, acestia dovedesc ca merita acest efort pentru a intra in posesia unui teren ce-si modifica pozitiv valoarea de la o luna la alta.
Reticenti in ceea ce priveste stabilitatea economiei romanesti, cetatenii straini au inceput abia de anul trecut sa se lase convinsi sa investeasca in piata imobiliara clujeana.
Fixarea datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana le-a dat incredere si celor mai precauti si calculati dintre europeni, adica britanicilor.
„Interesul cetatenilor straini s-a remarcat inca din 2004, insa austriecii si italienii, primii investitori din zona Transilvaniei au facut tranzactii in proportii destul de reduse.
Abia incepand cu vara anului trecut achizitiile cetatenilor straini sunt intr-un numar mai insemnat si intr-o crestere continua", arata Sanda M