Toata lumea se astepta ca in fuziunea HVB-Banca tiriac austriecii sa fie cei care vor ingloba institutia romaneasca. In realitate, in contabilitate se va intampla exact invers. Explicatia: se scuteste astfel un impozit de trei milioane de euro, potrivit estimarilor Capital. Aproape intotdeauna, pestele mare inghite pe cel mic si nu invers. In cadrul fuziunii HVB-tiriac, care se va finaliza la sfarsitul lunii august 2006, lucrurile vor sta altfel: Banca tiriac inglobeaza HVB,
Toata lumea se astepta ca in fuziunea HVB-Banca tiriac austriecii sa fie cei care vor ingloba institutia romaneasca. In realitate, in contabilitate se va intampla exact invers. Explicatia: se scuteste astfel un impozit de trei milioane de euro, potrivit estimarilor Capital.
Aproape intotdeauna, pestele mare inghite pe cel mic si nu invers. In cadrul fuziunii HVB-tiriac, care se va finaliza la sfarsitul lunii august 2006, lucrurile vor sta altfel: Banca tiriac inglobeaza HVB, chiar daca Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) este actionarul majoritar, iar cele doua firme controlate de omul de afaceri Ion tiriac sunt doar actionari semnificativi. Este interesant de urmarit daca acelasi lucru se va intampla si in cazul fuziunii asteptate sa inceapa in toamna: Unicredit – HVB.
Florian Kubinschi, vicepresedinte HVB, explica aceasta stare de fapt prin ratiuni de economie fiscala: “Fiecare banca are in capitalurile sale proprii inglobata o componenta mai mica sau mai mare de rezerve”. Intr-adevar, Banca tiriac are un istoric mai mare in Romania, este o banca mai veche decat HVB Romania si are o parte de mijloace fixe mai mare.
Daca ar fi sa comparam numai numarul de sucursale detinut de banca tiriac, 70, cu numarul sucursalelor HVB, 14. In plus, majoritatea imobilel