(Foto: )
Cu exceptia PSD, PNL si UDMR, partidele romanesti au inceput sa se agite, cu noua luni inainte de intrarea in Uniunea Europeana, pentru a gasi parteneri care sa ii legitimeze pe plan extern. Cele mai mari miscari de trupe sunt coordonate de la Cluj-Napoca si de la Timisoara.
Cea mai spectaculoasa miscare a fost facuta de catre Partidul Democrat, care a renuntat la Partidul Socialist European (PSE) pentru a se inscrie in Partidul Popular European (PPE).
Renuntarea PD a venit, insa, abia dupa ce socialistii europeni au acceptat PSD ca membru cu drepturi depline, in timp ce formatiunea condusa de Emil Boc a fost pusa in carantina din cauza mesajului de dreapta adoptat in campania electorala si din pricina aliantei politice formate cu PNL.
Democratii s-au reorientat, sub conducerea primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, succesorul lui Traian Basescu in fruntea partidului, spre Partidul Popular European. Numai ca nici in aceasta formatiune democratii nu au fost intampinati cu bratele deschise. PD a primit doar statutul de observator, in timp ce PNTCD si UDMR sunt deja de mai multa vreme membri asociati.
Astfel, democratii incearca in acest moment sa gaseasca o scurtatura catre PPE. Boc declara ca in conformitate cu statutul PPE, atunci cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene, si formatiunea politica pe care o conduce va deveni membru cu drepturi depline al Partidului Popular European.
Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. Statutul PPE prevede doar ca membrii asociati - PNTCD si UDMR - vor deveni automat membri. Diferenta de statut reiese si din faptul ca la Congresul PPE de la Roma, din aceasta saptamana, cele doua partide din Romania vor avea cate patru voturi, in timp ce PD nu va avea nici unul.
Daca democratii