Intalnirea dintre premierul Tariceanu, ministrul Justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu, precum si declaratiile anumitor politicieni referitoare la aceasta, "au fost de natura sa influenteze in mod indirect procurorii si judecatorii care au instrumentat ori au pronuntat anumite hotarari in dosarul nr. 111/P/2004". Aceasta este concluzia inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii care au efectuat verificari privind efectele pe care le-ar fi avut intalnirea asupra sistemului judiciar.
Potrivit comunicatului remis ieri presei de catre CSM, obiectul examinarii a fost acela de a stabili daca asupra procurorilor care instrumenteaza dosarul privindu-l pe Dan Costache Patriciu s-au facut presiuni ori s-au comis fapte si acte de natura a fi percepute drept presiuni si de catre cine.
Verificarile, demarate in urma numeroaselor referiri in mass-media, au vizat intalnirea dintre Calin Popescu Tariceanu, Monica Macovei si Dinu Patriciu - consumata in luna iunie a anului trecut la Guvern, declaratiile publice ale unor politicieni si membri ai Executivului cu privire la modul de instrumentare a cauzei Patriciu si modul de informare a opiniei publice de catre mass-media.
In urma acestora, inspectorii au constatat ca atmosfera in care s-a derulat ancheta a fost caracterizata, in unanimitate, de procurorii implicati "ca fiind una negativa, perturbatoare, marcata de un pronuntat sentiment de presiune indirecta exercitata asupra lor prin diverse modalitati".
Concret, procurorii care instrumenteaza cazul le-au spus inspectorilor ca declaratiile politicienilor au fost de natura sa le creeze un "disconfort psihic".
Astfel, concluzia inspectorilor a fost aceea ca "s-au depasit limitele libertatii de exprimare, atunci cand s-au exprimat opinii cu privire la existenta ori inexistenta faptelor pentru care se efectuau cercetarile, a vinovatiei persoane