Jurnalul National a organizat la Casa Capsa dezbaterea "Sanatatea romanilor". Au raspuns invitatiei medici, responsabili din Ministerul Sanatatii si CNAS, care impreuna au incercat sa evidentieze "suferintele"sistemului sanitar.
La initiativa Jurnalului National, Institutul CURS a realizat un sondaj, din care reiese ca aproximativ 70% dintre romani considera ca starea lor de sanatate este buna si foarte buna. Optimismul romanilor privitor la sanatatea lor poate fi o solutie, daca tinem seama de problemele actuale din sistemul sanitar. In opinia prof. dr. Dorin Sarafoleanu, medicilor tineri le este dificil sa obtina performante, in conditiile in care aparatele medicale s-au stricat, s-au perimat si nimeni nu se mai ingrijeste de ele.
Sondajul CURS arata ca 36% dintre romani obisnuiesc sa dea spaga medicilor sau asistentelor. In legatura cu acest subiect sensibil, prof. Dorin Sarafoleanu a adus in discutie salariile foarte mici ale medicilor romani, comparativ cu colegii lor din strainatate. "Nu puteti pretinde unui corp medical prost platit sa faca performanta medicala", a concluzionat prof. Sarafoleanu. In acest sens, Vasile Cepoi, directorul CNAS, a precizat ca desi fondurile au crescut de cinci ori, calitatea serviciilor medicale nu s-a modificat prea mult.
PROMISIUNE. Vlad Iliescu (stanga): "In 2006, salariile personalului medical vor creste cu 20%-30%"
INVATAMANTUL MEDICAL. Nu numai la ora actuala, dar si in viitorul apropiat, sistemul sanitar va avea probleme, deoarece de 15 ani nimeni nu s-a ocupat de sanatate si de invatamantul medical, avertizeaza academician profesor doctor Constantin Popa. El atrage atentia ca in 2007 jumatate din spitalele din Romania se vor inchide, iar medicii vor ingrosa randurile somerilor. "In 2007 intram in Uniunea Europeana nepregatiti, vom fi subjugati de tehnologie, iar doctorul care este subjugat de tehn