Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct. CAIET DE RETETE Va previn din capul locului: bucataria ceheasca nu este pentru vegetarieni! Carnea de porc si cea de vita sunt la mai mare cautare decat orice leguma sau fruct. Carnea macra fie se rotiseaza sau se prajeste, fie este mereu insotita de galustele traditionale cehesti, de varza murata sau de cartofi. Printre bucatele traditionale preferate sunt: Svickova - friptura de carne de vita in sos de legume cu afine, frisca si galuste, Bramboráky - galuste din cartofi, Ovocn... KnedlÃky - galuste umplute cu fructe. Un alt preparat este gulasul care, spre deosebire de cel unguresc, este mai consistent si se serveste neaparat cu galuste. Cehii au trei tipuri principale de galuste: galuste din paine, galuste din cartofi si galuste din cartofi cu slanina. In ceha ele se numesc KnedlÃky si nu lipsesc de pe nici o masa traditionala. La mare cinste se afla si varza murata.
INECAT IN OTET. Daca, totusi, nu sunteti carnivor si vreti neaparat sa gustati ceva specific gastronomiei cehe, puteti comanda branza pane care se serveste cu cartofi frantuzesti sau ciuperci fripte servite cu sos tartar.
Un preparat specific pub-urilor este Utopenec - care s-ar traduce "Inecatul" - si este un carnat marinat servit cu ceapa marinata. Mancarea ceheasca ar putea parea ciudata celor care nu sunt obisnuiti cu combinatii de gusturi indraznete. De exemplu, aproape orice preparat este usor dulce. In acelasi timp, mancarea este foarte aromata.
Dintre condimente sunt folosite chimenul si macul, boiaua si mararul. Gustul mancarii il mai dau mustarul, varza murata, sosul tartar, ketchup-ul dulce si hreanul. Pofta buna!, sau, cum spun cehii, "Dobrou Chut!".
BUNELE MANIERE. Cehii nu obisnuiesc sa "impopoton