Taxa pe valoare adaugata la paine, carne, peste, lapte si produsele obtinute din aceste alimente si la uleiuri vegetale, margarina, zahar, orez si oua ar putea fi redusa la 9%, potrivit unui proiect de lege initiat de PC si care este pe cale de a fi adoptat de Parlament.
Proiectul parlamentarilor Partidului Conservator a fost dezbatut ieri de Comisia de Buget-Finante de la Senat. Conform senatorului conservator Silvia Ciornei, aproape toti componentii comisiei au fost de acord ca o astfel de masura este necesara pentru cresterea nivelului de trai al populatiei. "Ne-am propus sa aducem TVA la nivelul celei practicate de UE la produsele alimentare de baza. O astfel de masura este cu atat mai necesara cu cat se grabeste calendarul de majorare a accizelor si a pretului gazelor naturale. Impactul acestor majorari de la 1 aprilie va fi mare pentru populatie prin scumpirile in lant atat la produsele alimentare, cat si la cele nealimentare", a declarat Ciornei.
IEFTINIRI. Pentru ca reducerea TVA la aceste produse sa se regaseasca in pretul lor final, PC a propus incheierea unor parteneriate intre Guvern si asociatiile patronale, prin care acestea din urma sa se oblige sa scada pretul produselor alimentare proportional cu reducerea TVA, propunere cu care patronatele din industria alimentara au fost de acord. Senatorul PC a explicat ca impactul la bugetul de stat, in urma acestei reduceri de TVA (18.000 de miliarde de lei conform estimarilor Guvernului), poate fi diminuat prin reducerea evaziunii fiscale. Votul Comisiei de Buget-Finante de la Senat pentru proiect va fi dat saptamana viitoare, inainte de asta fiind stabilita o noua discutie cu ministrul Finantelor. Senatorul PC Sabin Cutas a precizat ca la sedinta Coalitiei de luni seara s-a discutat despre aceasta propunere si ca partenerii de guvernare vor sprijini acest proiect.
PREVEDERI. Proiectul conserv