Reteta aceasta are o poveste care incepe cu "a fost odata un print...". Se numea Rudolf al II-lea de Habsburg si avea sa ramana in istorie atat prin initiativa de a schimba orasul de resedinta al uneia dintre cele mai mari si influente dinastii europene la Praga, cat si prin supranumele de "imparatul alchimistilor". Si asta pentru ca Rudolf al II-lea (1552-1612), retragandu-se la Hradcany, vestitul castel praghez, a atras in jurul sau artisti si savanti, astrologi si magicieni. Printre cei care l-au avut ca Mecena pe urmasul lui Charlemagne (Carol cel Mare) se numara Giordano Bruno si Kepler, dar si Archimboldo, care vreme de 25 de ani a fost pictorul oficial al Casei de Habsburg, sub Ferdinand I, Maximillian I si, bineinteles, personajul la care ne referim aici.
Una dintre cele mai vechi fortarete ale Europei, castelul Hradcany, are, in povestea noastra, legatura directa cu gastronomia. Asta pentru ca intr-un retetar al Casei Imperiale de Habsburg exista si un fel de mancare numit dupa el: "Kapr Hradcany". Se spune ca, preparat astfel, deliciosul crap se afla printre preferintele culinare ale lui Rudolf al II-lea.
Cum se prepara? Vechiul retetar ne da urmatoarele indicatii: este nevoie de 4,200 kg de fileuri de crap (evident, cantitatile sunt ca pentru o masa regala!), 750 ml apa, 125 ml otet, o lingurita de piper boabe, o foaie de dafin, o ceapa mica, sare (dupa gust), iar pentru sos - doua linguri cu unt, doua linguri cu miere, 80 g crutoane din turta dulce, 60 g migdale (tocate), o lingura cu prune uscate (taiate), o lingura cu nuci tocate, doua lingurite cu stafide, 125 ml bere neagra (cum altfel, in "tara berii"?), doua linguri cu piure de prune.
Mai intai se pun otetul, foaia de dafin, ceapa taiata si boabele de piper intr-un vas cu apa sarata. Se fierb timp de 5 minute la foc mic. Se adauga fileurile de crap, taiate in bucati de dimensiune p