La ora actuala invatamantul romanesc pregateste viitori someri? Este o intrebare care ii preocupa de cativa ani pe profesorii din invatamantul preuniversitar si, mai nou, pe reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).
Din pacate, nimeni nu poate da un raspuns concret avand in vedere si situatia economica din tara noastra. Doar Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii este convins ca ''sistemul de invatamant se va adapta cerintelor pietei muncii, pentru ca altfel va pierde si va ajunge sa pregateasca elevii pentru a deveni someri''.
Acesta nu a explicat, insa, cand si cum va reusi invatamantul nostru sa se adapteze cerintelor pietei muncii.
Cadrele didactice sunt de parere ca autoritatile trebuie sa fie mult mai atente la evolutiile actuale ale pietei muncii. ''MEdC si inspectoratele scolare judetene ar trebui sa aiba discutii serioase pe aceasta tema cu reprezentantii patronatelor si, chiar, sa le asculte parerile si sa le puna in practica. Degeaba iau legatura inspectoratele scolare judetene cu reprezentantii locali ai patronatelor, daca in momentul fixarii numarului de locuri la licee si scoli de arte si meserii pentru anul scolar urmator nu se tine cont si de cerintele pietei'', precizeaza reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
''La sfarsitul anului trecut, inainte de stabilirea planului de scolarizare pentru anul scolar 2006 - 2007, au avut loc unele discutii cu reprezentantii patronatelor, care au spus ca, piata muncii are nevoie, spre exemplu, de strungari, lacatusi, prelucratori prin aschiere. In momentul fixarii planului de scolarizare, inspectoratele scolare judetene si MEdC au pus, insa, accent pe liceele economice, servicii si turism'', au mai spus reprezentantii FSLI. Pe de alta parte, acestia recunosc ca nu se mai pot intocmi ''planuri cincinale'', avand in vedere ca ''in R