Termenul limita pentru inregistrarea terenului agricol si a exploatatiilor in Registrul Fermelor este 31 martie. La nivel national, inregistrarile s-au facut pentru jumatate din suprafata agricola a tarii. La Braila a fost inregistrata 75,02 % din suprafata totala a judetului. "Am inregistrat pina la sfirsitul saptaminii trecute 291.413 ha, dintr-un total de 388.446 ha. Mai sint insa suprafetele neeligibile, parcelele mai mici de 0,3 ha si proprietatile mai mici de 1 ha, plus suprafetele detinute de persoane care locuiesc in afara judetului si isi exploateaza singure terenul, care se vor inregistra in judetul de resedinta. Speram sa mai inregistram si saptamina aceasta pentru ca actiunea este extrem de importanta si necesara. Agricultorii care nu figureaza in registrul fermelor nu vor primi subventii anul viitor", a precizat Doina Jurubita, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), institutia in atributiile careia se afla intocmirea Registrului Fermelor.
Activitatea de intocmire a Registrului Fermelor a fost demarata la 1 octombrie. Pentru realizarea registrului, salariatii API au colaborat si cu specialisti Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola. Pentru realizarea lui, la nivel de judet au fost formate 7 echipe, cu 6-7 membri, fiecare echipa avind in atibutii 7 - 8 comune. Scopul infiintarii Registrului este acela de a indentifica fermierii romani care la data integrarii pot beneficia de sprijin financiar comunitar.
Una din principalele forme de sprijin practicate in comunitate, preluata de Romania dupa 2007, este acordarea platilor directe. Acestea reprezinta subventii ce vor fi acordate de UE agricultorilor cu conditia ca acestia sa fie eligibili, respectiv sa fie inscrisi in Registrul Fermelor si sa utilizeze o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din