Liberalii s-au declarat profund dezamagiti de faptul ca democratii nu au respectat intelegerea initiala. Mai multi parlamentari PNL spun ca prin acest pas, democratii s-au aliat cu PRM si PSD, iar „soliditatea coalitiei s-a naruit”.
Senatorul liberal Radu Stroe considera ca alegerea lui Turianu ca presedinte al Colegiului, a fost opera „monstruoasei coalitii” PD-PSD-PRM. „Este limpede ca PD a tradat prin doi oameni si va trebui sa ia masurile care se impun daca vrea sa isi demonstreze buna credinta”, a afirmat Stroe. El i-a acuzat pe democrati ca „actioneaza impotriva nevoii vitale a Romaniei de a deconspira fosta Securitate. Senatorul a adaugat ca, daca lucrurile nu vor fi remediate in cadrul Aliantei si al coalitiei, va exista „o grava problema”. Mai mult, intrebat daca situatia generata ar putea duce chiar la o ruptura a Aliantei, liberalul a replicat: „Totul e posibil”. La randul sau, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a acuzat PD ca a tradat intelegerea privind alegerile pentru Colegiul CNSAS si a solicitat democratilor sa il retraga pe Corneliu Turianu de la presedintia Colegiului.
Antonescu a afirmat ca atat candidatura-surpriza a lui Turianu, cat si votul care a dus alegerea acestuia, au demonstrat ca „soliditatea coalitiei s-a naruit”.
„Daca toata lumea spune si da asigurari ca domnul Ticu Dumitrescu trebuie sa fie presedinte al Colegiului si totusi, la vot, el nu iese presedinte, este limpede ca cei care se opun aflarii adevarului despre ce a facut si poate mai face inca fosta Securitate au castigat aceasta batalie”, a declarat Antonescu.
Si liberalul George Scutaru a acuzat „demagogia PD”, afirmand ca democratii, „cot la cot cu PSD si cu PRM, au inteles sa dea satisfactie acestei coloane a cincea a fostei Securitati”. El a declarat ca, in urma celor intamplate la alegerile pentru Colegiul CNSAS, PNL nu va mai vota pachet