Agentia internationala de rating Moody's a reconfirmat joi nivelul riscului de tara acordat Romaniei, apreciind ca perspectiva ratingului este pozitiva, la nivelul Ba1, potrivit raportului anual pentru Romania al agentiei.
Expertii Moody's au avertizat ca desi tara a facut progrese semnificative in ultimii ani, nivelul ratingului este scazut in perspectiva in care Romania va deveni membra a Uniunii Europene.
Agentia de rating a evidentiat ca nivelul riscului de tara, in prezent la nivelul Ba1, este destul de ridicat privit dintr-o perspectiva istorica, acest lucru datorandu-se faptului ca Romania a facut progrese importante in ultimii ani.
In pofida acestui lucru, in perspectiva in care Romania devine stat membru al Uniunii Europene, acest rating este scazut comparativ cu ratingurile acordate altor tari.
Moody's evidentiaza ca ratingul Romaniei este limitat in principal de doi factori: incoerenta unor politici macroeconomice si pastrarea inca, la nivelul tarii, a unor caracteristici ale economiilor in tranzitie.
"In general, ratingul Romaniei este constrans de politicile macroeconomice, uneori incoerente si de faptul ca tara inca mai afiseaza caracteristici ale economiilor in tranzitie, precum arieratele ridicate si subventionarea preturilor.
Este neclar inca daca economia romaneasaca este suficient de solida pentru a absorbi socurile sau chiar unele fluctuatii normale ciclului economic, fara a intampina dificultati", a declarat Pierre Cailleteau, vicepresedinte al Moody's si autor al raportului.
Raportul arata ca economia Romaniei a generat performante solide in ultimii cinci ani, avand o crestere medie anuala de 5,7%. Cresterea din 2005 a fost oricum, sub adevaratul potential, deoarece economia a fost afectata de aprecierea monedei nationale si de cele mai puternice inundatii din ulti