interviu cu regizorul Corneliu PORUMBOIU
Regizorul Corneliu Porumboiu trăieşte în Bucureşti de mai bine de 10 ani, dar se încăpăţînează să facă filme despre provincie. Scurtmetrajul Visul lui Liviu, proiectat de curînd la Institutul Cultural Român, a fost selectat la secţiunea Forum, în cadrul Festivalului de la Berlin. După Berlinală, Corneliu Porumboiu a fost invitat într-un studio de ştiri pentru a vorbi despre participarea sa la festival. A refuzat politicos explicînd că filmul riscă să fie şi el asimilat unei culturi a faptului divers, de care nu mai scăpăm.
După ce aţi terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, v-aţi înscris la Regie Film. Ce v-a determinat să urmaţi o a doua facultate?
În primul rînd nu prea îmi plăcea ASE-ul. Cînd eram în anul doi, mă duceam la Cinematecă cu un văr de-al meu, acum plecat în Canada. Atunci am văzut La dolce vita al lui Fellini, apoi mi-am făcut prieteni la Regie, am început să scriem scenarii şi am devenit tot mai nehotărît. Pînă la urmă am terminat prima facultate în 1998 şi am intrat la Regie Film în anul următor.
Visul lui Liviu este primul dvs. film după absolvirea UNATC-ului?
Da, am vrut să fie filmul meu de diplomă, dar nu s-a putut, din cauza banilor. Într-un fel, a fost mai bine pentru că am aplicat la CNC şi am reuşit să obţin finanţare şi pentru Călătorie , un alt scurtmetraj care a fost bine primit şi în străinătate.
Cum a ajuns la secţiunea Forum a Berlinalei de anul ăsta?
A fost un proiect acceptat împreună cu filmul domnului Lucian Pintilie, Tertium non datur . Dacă l-aş fi trimis de unul singur, probabil n-ar fi avut nici o şansă.
Care a fost reacţia publicului?
Publicul era format din români care trăiesc în Germania, americani, iar berlinezi autentici în număr mai mic. După fiecare vizionare erau discuţii cu publicul. Aş spune că într-u