Ieri, leul a inregistrat a doua zi consecutiva de depreciere, atat fata de euro, cat si de dolar, pe fondul ordinelor mari de cumparare venite pe segmentul clienti.
Momentul ales de BNR pentru anuntarea cursului euro/leu a facut ca moneda nationala sa nu inregistreze o depreciere si mai mare.
Piata s-a deschis la cotatii apropiate de cele de la inchiderea de marti, 3,5230 - 3,5280 lei, dar a urcat apoi pana la un maxim de 3,5410 - 3,5460 lei. Mentinerea pragului de 3,55 lei a facut ca apoi euro sa scada, la inchidere cotatiile fiind de 3,5250 - 3,53 lei, in timp ce cursul mediu a urcat de la 2,5247 la 3,53 lei, maximul ultimei saptamani.
"Piata a fost sufocata de ordinele de cumparare ale clientilor, care s-ar putea inmulti in aprilie, avand in vedere ca vine Pastele, iar importurile se vor mari. Este foarte posibil ca in cateva zile euro sa depaseasca pragul de 3,55 lei, oprindu-se probabil la 3,57 lei. Oricum, fluctuatiile mari ale cursului se vor mentine", apreciaza un dealer bancar.
La randul sau, dolarul a crescut la maximul ultimelor trei saptamani, cursul sau urcand de la 2,9214 la 2,9418 lei, urmare a pasului inapoi facut de euro pe pietele internationale.
Dupa ce a urcat marti la un maxim de 1,21 dolari, ieri euro s-a stabilizat in jurul valorii de 1,20 dolari, dupa ce Rezerva Federala a lasat sa se inteleaga ca va urma o noua crestere a dobanzii incepand cu luna mai pentru a lupta impotriva inflatiei. Ieri, Fed a majorat dobanda americana de referinta de la 4,50 la 4,75%, in timp ce dobanda din euro-zona se situeaza la 2,5%.
Ieri, leul a inregistrat a doua zi consecutiva de depreciere, atat fata de euro, cat si de dolar, pe fondul ordinelor mari de cumparare venite pe segmentul clienti.
Momentul ales de BNR pentru anuntarea cursului euro/leu a facut ca moneda nationala sa nu inregistreze o depreciere si mai mare. @N