Patru membri CNSAS cer reluarea votului pentru alegerea presedintelui institutiei. Mircea Dinescu, Ladislau Csendes, Ticu Dumitrescu si Claudiu Secasiu invoca un "viciu de consimtamant" aparut la votul exprimat de Dan Lazea.
Potrivit TVR, ei spun ca reprezentantul PD, Dan Lazea nu ar fi votat liber. "Cheia acestui scandal este legata de acest tanar propus de PD (...), cine l-a distrus pe el, de la partid, de la serviciile secrete i s-a spus ceva, pentru ca era un om terminat, un om intrat in panica", a declarat Mircea Dinescu.
Ticu Dumitrescu este de parere ca pentru deblocarea situatiei ar fi decisiva o intalnire cu presedintele Traian Basescu.
Reprezentanti ai CNSAS si ai societatii civile au protestat si joi fata de alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului, formand un lant viu in fata institutiei.
Membrii Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii l-au ales in 28 martie, ca presedinte al institutiei, prin vot secret, pe fostul judecator Corneliu Turianu. Imediat dupa vot, ales simplu membru, Constantin Ticu Dumitrescu, autorul legii care cerea deconspirarea Securitatii ca politie politica, a anuntat ca vrea sa demisioneze din CNSAS.
Propus de PD, el a obtinut sase voturi, cu unul in plus fata de Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern si sustinut, in principiu, de Alianta DA.
Imediat au aparut tensuni in Alianta, PNL cerand democratilor sa-l retraga pe Corneliu Turianu nu numai din functia de presedinte dar si din CNSAS. Deocamdata nu PD nu a luat nici o decizie dar presedintele executiv, Adriean Videanu, a facut un apel catre Ticu Dumitrescu sa nu-si dea demisia din CNSAS, chiar daca nu a fost ales in functia de presedinte al acestei institutii.
Patru membri CNSAS cer reluarea votului pentru alegerea presedintelui institutiei. Mircea Dinescu, Ladislau Cs