Elita anticomunista poate crea un curent de opinie impotriva PD si a lui Traian Basescu. Tradare este cuvantul zilei. Partidul Democrat este acuzat ca, prin incalcarea intelegerii din Alianta pentru sustinerea lui Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS, s-ar opune aflarii adevarului despre aparatul represiunii comuniste.
Dar ce a tradat PD, un protocol politic sau electoratul dornic de lamurirea trecutului unor persoane publice? Reprezentantii democrati au votat in CNSAS impotriva lui Ticu Dumitrescu, stiind ca acest gest va fi interpretat ca o intentie de a bloca deconspirarea fostilor securisti si demnitari comunisti.
Un vot cu premeditare confirmat si de interventiile ulteriorare ale lui Emil Boc si Traian Basescu, dezinteresate fata de turnura pe care au luat-o evenimentele.
Ce au castigat si ce au pierdut PD si Traian Basescu? Au obtinut controlul asupra CNSAS, care prin noua lege a lustratiei va avea puteri sporite; de pierdut, o parte din fostul electorat CDR care in 2004 s-a indreptat spre Traian Basescu.
Deocamdata castigul pare mai mare, daca ar fi sa ne gandim la declaratia presedintelui de la sfarsitul saptamanii trecute, de la Cluj, care anunta surprize in privinta unor politicieni si oameni de afaceri, dupa deschiderea dosarelor.
Este de presupus ca nu se referea la el insusi ori la camarazii sai democrati, ceea ce ne-ar putea duce la concluzia ca am putea avea intr-un viitor nu foarte indepartat o lustratie bine orientata politic.
Impactul pe care votul PD il va avea asupra propriului electorat este deocamdata greu de cuantificat, dar ar fi de presupus ca a fost luat in calcul si trecut la "pierderi colaterale".
Intrebarea este daca deconspirarea Securitatii mai este o miza pentru opinia publica, cu alte cuvinte daca imaginea de "partid protector al securistilor" va afecta