Dupa ce, in sedinta de marti, cotatia actiunilor SIF s-a depreciat in doar cateva minute cu aproape noua procente, ieri, segmentul SIF-urilor a fost singurul care a incheiat in crestere. Indicele BET-FI s-a apreciat ieri cu 1,21 la suta, SIF-urile raportand cele mai mari valori de tranzactionare, acaparand peste 60 de procente din valoarea totala a tranzactiilor efectuate in piata.
Lipsa de comunicare a scazut valoarea pietei
Valoarea de piata cumulata a celor cinci Societati de Investitii Financiare s-a diminuat cu aproximativ 180 milioane euro, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat pragul de detinere de unu la suta pentru grupurile de investitori, sustin analistii societatii de brokeraj Ieba Trust. Actiunile celor cinci SIF au fost suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti marti, in jurul orei 13.00, dupa ce preturile de piata ale acestora se diminuasera semnificativ, atingand valori mai mici decat cele inregistrate la inceputul anului. Comentand evolutia de ieri a titlurilor SIF pe piata, Razvan Pasol, membru in Comitetul de administratie al BVB, a condamnat faptul ca oficialii Camerei nu au anuntat piata in timp util, fapt care a facut imposibila oprirea la timp a tranzactionarii acestor titluri.
Potrivit Ieba Trust, evolutia preturilor actiunilor celor cinci SIF-uri in perioada urmatoare va fi marcata, alaturi de aceste modificari legislative, si de estimarile investitorilor privind hotararile ce urmeaza a fi adoptate in Adunarile Generale Ordinare si Extraordinare, care se vor desfasura intre 27-28 aprilie 2006. Ordinea de zi anuntata pentru dezbaterile din cadrul AGA este aproximativ aceeasi pentru toate SIF-urile, cu exceptia a doua dintre ele - SIF 1 Banat-Crisana si SIF 3 Transilvania, unde Consiliile de Administratie au propus actionarilor majorarea capitalului social prin capitalizarea rezervelor constitui