Comportamentul si sanatatea oamenilor sunt afectate in mare masura de profesia pe care acestia o practica
Profesorii, politistii, managerii si jurnalistii sunt printre cei mai predispusi la tulburari psihice. Stresul, ritmul de viata intens si amenintarile pot provoca insomnii, depresii sau cosmaruri dar si tulburari psihice.
Pseudovedetele au mai multe probleme de adaptare
Desi pare surprinzator, vedetele sau persoanele publice sunt cel mai putin afectate de stres. Mai greu este cu cei care au de vandut doar imaginea si incearca sa compenseze inteligenta, explica psihologii. Pseudovedetele vor cu orice pret sa stea legate de televiziune si pot sa dezvolte o patologie a comunicarii mimico-gestuale, ajungand si la gesturi caraghioase, mai spun specialistii.
Managerii pot avea nevroze
Stresul nu-i ocoleste nici pe manageri. "Orice persoana aflata intr-o pozitie de decizie este stresata suplimentar, deoarece randamentul companiei depinde de deciziile pe care le ia. In plus, exista persoane care sunt avansate in functie si care isi dau seama ca li s-au dat mai multe sarcini decat pot duce, putand face diferite tipuri de nevroze", spune Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.
Cei care lucreaza permanent in fata calculatorului risca sa se izoleze. Pentru ca sunt foarte concentrati asupra unui proiect, ei nu mai sunt atenti la ce se intampla in jurul lor. "Pot sa aiba probleme grave de socializare si ajung sa se refugieze intr-o lume virtuala, pe diverse site-uri, unde incep sa-si caute prieteni sau iubite", mai spune dr. Tudose.
Profesorii si politistii au cele mai multe cosmaruri
Profesorii si politistii sunt printre cele mai stresate persoane. "In timp ce politistii sunt nevoiti sa suporte presiunile lumii interlope, profesorii trebuie sa se multumeasca cu satisfactii profesionale mici, care