Gazda Buna este numele unui proiect care isi propune promovarea potentialului turistic al regiunii transfrontaliere romano-ucrainene. In acest sens, au fost alcatuite zece trasee tematice, dintre cele mai diverse, de la off road, rafting la civilizatia lemnului sau a sarii, unde calatorul pasionat de aventura poate sa isi satisfaca pe deplin curiozitatea.
Bogdan Paranici este de cind se stie iubitor de natura si calatorie. Din acest motiv a si preferat sa devina geolog, iar acum este un amestec greu de definit de ghid, specialist pe probleme de ecologie, promotor al culturii traditionale romanesti, turist si chiar fotograf. Toate aceste "meserii" au un singur liant: pasiunea, iar din pasiune nu se nasc decit lucruri frumoase.
Bogdan tocmai a reusit, alaturi de o echipa mai numeroasa, sa duca la bun sfirsit un proiect inedit pentru Romania: identificarea a zece trasee turistice, in Maramures si Bucovina dar si in Transcarpatia ucraineana.
Traseele sint gindite pentru o saptamina si acopera gusturi dintre cele mai diverse: off road, civilizatia lemnului, mancaruri traditionale, sarbatori specifice, locuri stranii si ciudatenii, drumul sarii, calarie, rafting, locuri sacre sau o selectie a celor mai frumoase locuri din zona de granita.
O descriere detaliata a acestor trasee poate fi gasita pe situl www.gazda-buna.ro
"Intentia noastra a fost sa scoatem in evidenta frumusetile unor locuri deosebite, mai putin cunoscute si sa oferim citeva indicii despre cum se poate ajunge acolo sau care sunt facilitatile de care un turist poate beneficia", spune Bogdan Paranici.
Iar locuri frumoase sunt o multime. Traseul in civilizatia lemnului propune, spre exemplu, plecarea din Uzhorod (in Ucraina), o vizita la un castel si mai multe manastiri din zona, traversarea granitei catre Negresti Oas, cu vizite ulterioare