Banca Centrala Europeana (BCE) prefera raspunsurile ''graduale si masurate'' la socurile inflationiste. Aceasta pare sa fie politica institutiei, potrivit unei scrisori deschise adresate de catre Jean-Claude Trichet Parlamentului European. ''BCE a considerat mereu ca pentru a raspunde perturbatiilor economice neprevazute, precum cele provocate de cursul petrolului, care ar putea pune in pericol stabilitatea preturilor, ar fi necesar un raspuns gradual si masurat'' se arata in document, informeaza Reuters. Potrivit presedintelui BCE, aceasta politica este singura capabila sa garanteze o evitare a introducerii unei volatilitati superflue. De fapt, a explicat Trichet, BCE nu reactioneaza niciodata la efectele imediate ale socurilor, ci incearca sa impiedice transmiterea lor catre alte sectoare.
Erori grave ale BCE
Aceasta politica nu pare sa mai aiba insa multi adepti, una dintre cele mai virulente critici venind chiar din interiorul institutiei, din partea guvernatorului italian Lorenzo Bini Smaghi.
Potrivit acestuia, BCE ar comite o greseala extrem de mare prin mentinerea ratelor dobanzilor la un nivel foarte scazut in conditiile in care economia europeana isi recapata suflul. ''In timp ce economia zonei euro isi revine, cu o rata de crestere de peste 1,5% in 2005 si de aproape 2% in 2006, a lasa ratele neschimbate, la niveluri extrem de joase, chiar aproape de zero in termeni reali, nu va putea duce decat la o alungare a riscului unei noi relaxari monetare intr-un moment greu. Or, dupa cum o arata orice manual de economie, aceasta decizie a fost o greseala politica majora'', a declarat italianul Lorenzo Bini Smaghi pentru Financial Times. Pe langa politica deficitara a BCE, alti factori raspunzatori pentru evolutia precara a economiei europene ar fi, in opinia lui Lorenzo Bini Smaghi, protectionismul si restrictiile de pe piata muncii.