Conform unui nou ghid aparut pe piata, intitulat "Ghidul parintilor in lumea copiilor", realizat de Ministerul Integrarii Europene, copiii, care au implinit varsta de 14 ani trebuie sa-si dea acordul in ceea ce priveste schimbarea religiei parintelui.
Mai mult, daca acestia au implinit varsta de 16 ani pot sa-si aleaga singuri religia, chiar una diferita de cea a parintilor. Desi, la prima vedere, acest lucru este putin probabil, reprezentantii cultelor clujene sunt de parere ca asta tine nu neaparat de o caracteristica morala, ci mai mult de liberul arbitru.
Ghidul adoptat de Ministerul Integrarii Europene stipuleaza ca "daca te-ai hotarat sa iti schimbi religia, trebuie sa stii ca este necesar sa soliciti permisiunea copilului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani.
Daca un copil a implinit varsta de 16 ani, el are dreptul sa-si aleaga singur religia, chiar si una diferita de a ta". In orice procedura judecatoreasca sau administrativa care il priveste, copilul care a implinit varsta de zece ani are dreptul de a fi ascultat.
Pentru copiii mai mici de zece ani, audierea poate fi realizata numai daca autoritatea competenta apreciaza ca este necesara pentru solutionarea cazului.
Reprezentantii cultelor clujene sunt de parere ca aceasta situatie tine de liberul arbitru, de drepturile pe care le are fiecare persoana in parte, dar si de canoanele existente in cadrul fiecarei biserici.
In religia greco-catolica exista un cod de canoane care reglementeaza problemele referitoare la schimbarea ritului religios, dar numai in cadrul religiei greco-catolice. "Religia noastra are mai multe rituri, este de traditie bizantina si prin urmare are un cod specific, asa cum si cea romano-catolica are unul pe masura.
In cadrul