Austriecii de la OMV sunt nemultumiti ca un baril produs de Petrom costa dublu fata de alti producatori de titei de aceeasi calitate. Werner Ladwein, responsabilul Petrom din domeniu, spune ca nu e vorba de cheltuielile de personal.
Jurnalul National: Pe piata neoficiala a informatiilor petroliere exista perceptia ca OMV intentioneaza sa scoata, cat mai repede, cantitati cat mai mari de petrol si gaze si apoi vom mai vedea... Werner Ladwein: Nu are nici un sens asa ceva. Dimpotriva, am venit aici pentru ca, pastrand proportiile, am observat in Romania similitudini cu ceea ce s-a intamplat in Austria si in alte parti: campurile cu rezerve sunt batrane, "mature". Anul acesta productia de titei si gaze ar urma sa fie la cel mai scazut nivel pe curba declinului, dar cu tehnologia si planificarea potrivite poti opri declinul si schimba alura curbei in sens ascendent.
Nu este cam lenta schimbarea? Anul acesta, investitiile au fost sub asteptari si ati renuntat la proiecte de 40 de milioane de euro. Nu poti face nimic corect fara planuri corecte. Am redus investitiile in proiecte concepute dupa cercetari mai vechi. Am introdus acum tehnologia de cercetare seismica 3D, pentru ca suntem interesati sa stabilizam productia, sa crestem rata de inlocuire a rezervelor vechi de la circa 10% la 70% pana in 2010 si sa sporim eficienta activitatilor. Asta nu inseamna ca dorim sa epuizam resursele, ci dimpotriva.
Iar solutia problemei consta intr-o explorare potrivita, intr-un management potrivit al rezervelor si intr-o exploatare eficienta. Acum, un baril de echivalent petrol (bep) ne costa in medie 13 dolari, in timp ce pe altii productia din campuri similare ii costa circa 6 dolari. Si nu e vorba de cheltuielile cu personalul. Calitatea intretinerii, a serviciilor legate de productie nu este in toate cazurile corespunzatoare costului lor. Nu poti baga in sond