Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog, fostul director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, si presedintele Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere Oltenia si al Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania, Marin Condescu, s-au prezentat ieri in fata procurorilor anticoruptie pentru a li se aduce la cunostinta invinuirile.
Ce trei au fost pusi oficial sub acuzare pentru savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, prevazuta de art. 12, alin b, din Legea 78/ 2000, si anume "folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite". Totodata, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, s-a inceput urmarirea penala si fata de sotiile a doi dintre ei, Elena Vulpe si Ecaterina Luminita Mantog, pentru complicitate la savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie.
Din probatoriul administrat pana in prezent, s-a retinut ca in perioada 2001 - 2002, Ionel Mantog, Ion Vulpe si Marin Condescu, profitand de functiile detinute si avand cunostinta de planurile de productie si investitii ale CNLO, au cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, case si terenuri situate in mai multe comune din judetul Gorj. Casele apartineau unor persoane despre care acestia stiau ca urmeaza sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere prevazute in planurile respective. In schimbul caselor care aveau sa fie demolate, cei trei au cerut sa le fie reconstruite vile de lux in municipiul Targu Jiu, din fondurile CNLO. In luna mai a anului trecut, procurorii anticoruptie s-au autosesizat si au intocmit actele premergatoare in legatura cu mai