Germina Nagat, director in CNSAS, face dezvaluiri care schimba perspectiva asupra scandalului din jurul institutiei
In momentul de fata, pe masa Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se afla nume grele care asteapta deconspirarea ca informatori sau ofiteri ai Securitatii. Persoanele respective asteapta doar votul Colegiului, in functie de care va fi data in vileag colaborarea lor cu Securitatea. Aceasta declaratie ne-a fost facuta in exclusivitate de Germina Nagat, directoarea Directiei de investigatie din CNSAS.
Potrivit acesteia, este vorba despre "nume cu greutate" atat din zona politicului, cat si din mediul de afaceri sau justitie: "Pe masa Colegiului se gasesc, in momentul de fata, materiale de diverse tipuri privind deconspirarea unor parlamentari in functie ca fosti ofiteri sau colaboratori ai Securitatii, a unor magistrati care au fost ofiteri ai fostei Securitati, precum si multe alte cazuri de acelasi nivel. Aceste deconspirari ale unor nume de mare greutate asteapta doar votul Colegiului si informarea publicului. Din punctul de vedere al Directiei de Investigatii, probatoriul exista si materialele sunt pregatite. Se asteapta doar votul".
Dupa cum ne-a precizat Germina Nagat, este vorba despre persoane care detin functii publice si care, de regula, au fost verificate din oficiu, potrivit articolului 2 din fosta Lege 187. "Sunt nume a caror deconspirare ar afecta viata politica. Sunt suficienti parlamentari, dupa mine sunt chiar prea multi. Si unul singur ar fi suficient", spune Germina Nagat.
In plus, potrivit noii ordonante de urgenta, in plasa verificarilor din oficiu au intrat si o serie de primari si sefi de consilii judetene, care si ei asteapta votul Colegiului CNSAS.
La repartitia politica a informatorilor e democratie
Parlamentarii pe care a