- Comentariu - nr. 63 / 31 Martie, 2006 Agricultura romaneasca s-a pulverizat dupa "reforma agrara" prelungita. Principala cauza: impartirea pamantului in milioane de parcele, asa cum era inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Repunerea in drepturi a vechilor sau noilor proprietari a insemnat inceputul sfarsitului executarii mecanizate a lucrarilor in agricultura, folosirii semintelor de calitate si de soiuri superioare, a ingrasamintelor chimice, pentru ca cele naturale sunt tot mai putine, ca urmare a scaderii septelului de bovine. Insa, necazurile agricultorilor (micii producatori) sunt amplificate de preturile foarte scazute (in comparatie cu cele ale lucrarilor agricole, ingrasamintelor chimice si semintelor de soi) ale produselor agricole, si animaliere, ale animalelor vii, ale laptelui, vandute pe piata. preturile foarte scazute (in comparatie cu cele ale lucrarilor agricole, ingrasamintelor chimice si semintelor de soi) ale produselor agricole, si animaliere, ale animalelor vii, ale laptelui, vandute pe piata. preturile foarte scazute (in comparatie cu cele ale lucrarilor agricole, ingrasamintelor chimice si semintelor de soi) ale produselor agricole, si animaliere, ale animalelor vii, ale laptelui, vandute pe piata. preturile foarte scazute (in comparatie cu cele ale lucrarilor agricole, ingrasamintelor chimice si semintelor de soi) ale produselor agricole, si animaliere, ale animalelor vii, ale laptelui, vandute pe piata. Procesatorii de carne, lapte, producatorii de paine cumpara ieftin si vand scump (de patru ori) produsele, dijmuind si profitul cuvenit agricultorilor. Si, astfel, agricultorii romani sunt tot mai saraci, in timp ce comerciantii care le vand produsele acumuleaza profituri fara prea mari eforturi. Insa, dupa teoria unora, saracia agricultorilor va fi un avantaj in momentul integrarii in Uniunea Europeana. Cum? Aceiasi "specialisti"