(Foto: )
Astazi se implinesc 105 ani de la cel mai distrugator seism dobrogean din istoria moderna a tinutului dintre Dunare si Marea Neagra, seism care a produs un devastator val gigantic de tip „tsunami".
La aceasta ora, specialistii vorbesc despre o posibila repetare a valului urias si despre faptul ca litoralul romanesc si in special anumite obiective industriale de importanta strategica nationala ar fi vulnerabile atat la „tsunami", cat si la un seism de mare amplitudine asteptat sa se produca in anii urmatori in zona Vrancea.
Dintre instalatiile existente in zona costiera, cele mai expuse efectelor post-seism sunt rafinaria Petromidia, marile rezervoare portuare de hidrocarburi si centralele termice de apartament alimentate de la reteaua de distributie centralizata a gazelor naturale.
In urma cu mai mult de un secol, respectiv la data de 31 martie 1901 un devastator val seismic de tip „tsunami" lovea coasta estica a Marii Negre, maturand toate asezarile umane existente pe mal si producand imense pierderi materiale si de vieti omenesti.
La acea vreme, institutiile statului roman erau abia la inceputurile activitatii lor in Dobrogea, provincie alipita de numai doua decenii la teritoriul national, astfel ca statisticile cu privire la numarul victimelor si a pagubelor materiale inregistrate in urma valului urias lipsesc aproape cu desavarsire.
Fenomenul de tip „tsunami" a fost declansat, se pare, de un seism submarin produs pe fundul Marii Negre, la intretaierea unor placi tectonice. Cu toate ca un cutremur major in falia submarina nu s-a mai inregistrat de 105 ani, autoritatile romane au decis recent sa amplaseze un avertizor de „tsunami" la Mangalia.
Initiativa este laudabila, insa specialisti