In Spitalul Judetean de Urgenta Braila, tratarea bolnavilor a devenit aproape imposibila intrucit unitatea a intrat intr-o criza fara precedent. In sectiile medicale nu sint medicamente, farmacia spitalului este goala, iar pe sectiile de chirurgie, medicii sint nevoiti sa-si cumpere materialele strict necesare daca vor sa-si opereze pacientii. Printr-un protocol incheiat de Comitetul director al spitalului, putinele medicamente care au mai ramas sint directionate strict catre sectiile de Anestezie - Terapie Intensiva, Pediatrie si Chirurgie si, ca sa nu faca datorii, unitatea a sistat toate reparatiile si nu a mai actualizat nici un contract, nici macar pentru service-ul aparaturii existente. Intre timp, medicii nu au cu ce sa-si desfasoare activitatea, si sa trateze bolnavii si sustin ca au ajuns sa lucreze cu aparate vechi, de cel putin 10-15 ani, care nu corespund standardelor si care nici macar nu pot fi etalonate.
"Daca nici macar etalonate nu pot fi aparatele, expunem viata bolnavului catre risc si, in acelasi timp, culpabilizam medicii ca nu isi fac datoria. Medicii isi fac datoria, dar trebuie sa aiba cu ce sa si-o faca, altfel nu se poate. In asemenea conditii nu se poate ingriji un bolnav si vor exista reclamatii din partea pacientilor impotriva medicilor, de la reclamatii civile la penale, dar medicul nu este vinovat, atita timp cit nu are cu ce lucra", ne-a declarat dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului Medicilor din Braila.
Potrivit sursei citate, medicii considera ca, in aceste conditii, se arunca responsabilitatea unor foruri superioare asupra lor si ca astfel devin vinovati de toate lipsurile din sistemul de sanatate.
"Un sistem nu poate functiona fara finantare, un bolnav nu poate fi tratat cu apa de ploaie; cu un diazepam si un algocalmin, nu se poate trata o ciroza hepatica, de exemplu. La ora actuala, nu mai ave