Cele 30 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) vor consemna in 2006 un avans economic de 0,2% fata de anul trecut. Cresterea economica medie a acestora va fi, potrivit unui raport bianual al Bancii Mondiale, de 2,9% (fata de 2,7% in 2005), informeaza Reuters. "Avansul economic din Statele Unite se va mentine la un nivel ridicat, cel putin pe termen scurt, in timp ce in Europa si Japonia va avea loc o accelerare a ritmului de dezvoltare", se arata in raport. In cazul Japoniei, cresterea economica de 2,8% din 2005 a confirmat incheierea unui deceniu de stagnare, iar cresterea consumului, investitiile si exporturile vor mentine ritmul de dezvoltare la un nivel similar si in acest an.
Cursul petrolului isi spune cuvantul
Statele din estul Asiei vor avea de suferit de pe urma cresterii preturilor la petrol. Cursul mediu al titeiului, cu 10% mai mare decat media de pe 2005, va determina o incetinire a cresterii economice a zonei de la 6,8% la 6,5%-6,6%. Acesta ar fi cel de-al treilea an consecutiv cand cursul petrolului determina o scadere economica in Asia, a precizat raportul BM.
Cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare vor avea loc in China si Vietnam, de 9,2%, respectiv 8%.
Raportul releva faptul ca "performantele impresionante inregistrate anul trecut in regiune au avut loc in pofida preturilor ridicate ale petrolului, a majorarii dobanzilor precum si a temerilor privind finantarea deficitului de cont curent al Statelor Unite si a amplificarii pericolului gripei aviare".
Banca Mondiala avertizeaza insa in legatura cu pericolul amplificarii dezechilibrelor macroeconomice la nivel mondial, desi unele riscuri care ar putea afecta dezvoltarea s-au diminuat.
Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea economica din aceasta zona ramane, potrivit bancii, petrolul, si asta in p