Muzeul National de Arta al Romaniei prin Muzeul Colectiilor a deschis, recent, la Muzeul "Theodor Pallady" din Strada Spatarului nr. 22, o expozitie menita sa marcheze 135 de ani de la nasterea artistului si cinci decenii de la moartea sa. Lucrarile prezentate ilustreaza fenomenul subtil al trecerii de la pictor la desenator si de la desenator la pictor. Selectia cu titlul generic "Valente stilistice in creatia lui Theodor Pallady" face parte dintr-un ciclu initiat in urma cu trei ani cu scopul de a pune in valoare creatia grafica a lui Pallady aflata in fondul colectiei "Serafina si Gheorghe Raut". Actuala expunere cuprinde, in mare parte, desene, patru gravuri si o pictura in ulei pe panza, reprezentand portretul actritei Marioara Ventura (foto).
Trecerea de la desen la pictura este vizibila si sub aspect tematic - nudul, autoportretul, peisajul citadin parizian fiind reluate in pictura in multiple variante interpretative.
Theodor Pallady (1871-1956) a inscris un capitol distinct in istoria plasticii romanesti din prima jumatate a secolului trecut, intrarea sa in universul artelor fiind sincrona, pe plan european, cu o perioada de mare efervescenta creatoare, de cautari, dar si de mutatii stilistice si ideologice semnificative. La Paris - unde pleaca sa studieze, in 1889 - ii intalneste, in atelierul lui Gustave Moreau, pe Matisse, Manguin, Jean Puy si Camoin, cu care leaga o durabila prietenie si cu care impartaseste formarea artistica. Opera sa, spre deosebire de cea a francezilor, reflecta cautarea continua a clasicului si a echilibrului, fiind impregnata de o profunda nota autohtona.
Gazduia in Casa Melik (sediul Muzeului Pallady), considerata cea mai veche constructie civila din Bucuresti, expozitia poate fi vizitata pana in data de 24 septembrie.
Muzeul National de Arta al Romaniei prin Muzeul Colectiilor a deschis, recent, la Muzeul "