Simbata 25 martie, libraria care l-a avut ca oaspete pe Bill Clinton gazduieste un eveniment pe care, pina acum, doar editurile "mari" si l-au permis, dar care nu e exclus sa devina simultan moneda curenta, in "tara" interfetei publice a editurilor si o marca de status si statut "social" al acestora.
Sa spunem "lansare multipla" ar fi incomplet. Caci Michael Haulica, redactorul sef al editurii Tritonic, figura centrala a evenimentului, deschide ostilitatile prezentind colectia Fiction.ro, centrul de greutate editorial, cel putin in stadiul actual. Imi amintesc cu reala satisfactie ca in urma cu abia 4 ani, aflat pe unul din forumurile internautice dedicate fenomenului SF, Michael decidea sa-si reinvie un proiect drag, revista Lumi virtuale, pe suport electronic. Acum, fandomul romanesc, intotdeauna efervescent, chiar daca intrucitva dispersat, a cucerit o pozitie strategica, in chiar lumea editoriala si promoveaza, prin persoana lui Michael, cu curaj si aplomb, autori ai ultimei generatii, colectionari de premii si autori autohtoni. Revista, a carei versiune tiparita fusese lansata cu circa doi ani in urma, la Muzeul Literaturii Romane, se afla pe miini bune si sper sa-i vina rindul, ei si actualului ei pastor, aflat in momentul luat ca reper pe acelasi forum, la o meritata plasare sub reflector.
Cine era personajul cel mai adecvat sa vorbeasca, dupa Michael? Evident Florin Pitea, mereu prezent in primele linii ale fandomului, doctor in cyberpunk, reintilnit si d-sa in Lumile Virtuale, lansarea publica a editiei tiparite y compris. De la proiect la cartile propriu-zise, era utila si chiar necesara o contextualizare, facuta profesionist si hazos, termenii teoretici fiind strecurati cu abila naturalete printre gesturile familiare.
Fara indoiala, nucleul evenimentului a fost China Mieville. N-am asistat pina acum la lansarea simultana a