Controversata lege ce permite concedirea fara invocarea unui motiv a tinerilor sub 26 de ani aflati la primul loc de munca se afla, ieri, pe masa presedintelui francez Jacques Chirac, mai multe surse apropiate lui indicand o iminenta promulgare.
Cu 24 de ore inaintea anuntarii deciziei presedintelui, intr-o interventie televizata la ora 20.00 (21.00 la Bucuresti), Consiliul constitutional al Frantei declarase ca legea nu incalca Constitutia, nu este discriminatorie, iar Parlamentul a avut tot dreptul sa decida asupra miljoacelor concrete de „a crea un nou contract de munca pentru a facilita integrarea profesionala".
Astfel, dupa epuizarea posibilitatii de a incheia subit criza din Franta, pe motiv de neconstitutionalitate a legii, presedintele Chirac a fost plasat in fata celei mai grele decizii din cariera, cu 13 luni inaintea expirarii mandatului sau.
Refuzul promulgarii, cerut insistent de opozitia de stanga si de milioanele de francezi iesiti pe strazi in ultimele doua luni, ar duce automat la demisia premierului Dominique de Villepin, care se arata convins ca legea va diminua somajul in randul tinerilor.
Sacrificarea curajosului premier, recunoscut drept singurul succesor agreat de Chirac, ar duce la ratarea a inca unei sanse de reformare din temelii a sistemului socio-economic francez, incapabil sa faca fata competitiei globale.
In plus, cu un an inainte de prezidentiale, formatiunea lui Chirac, Uniunea pentru o Miscare Populara, ar fi in prag de scindare.
O criza majora in partid s-ar putea sa nu-i convina nici macar ministrului de Interne Nicolas Sarkozy, rivalul lui de Villepin. In timp ce premierul se bucura de increderea a numai 29 la suta dintre francezi, ministrul sau de Interne a crescut in sondaje la 48 la suta. De altfel, Sarkozy a jucat inteligent de cand a inceput criza.
@N