Reuniti recent la Heiligendamm (nord-estul Germaniei), ministrii de Interne ai celor mai mari tari membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania si Polonia - au lansat un proiect conform caruia imigrantii ce sosesc in spatiul UE sa fie obligati a se supune unor teste prin care sa demonstreze ca au cunostinte despre tara-gazda, inclusiv limba tarii respective.
Examenul, ce ar urma sa fie dat in fata unei comisii de experti, este conceput pe baza unei scheme comune, acceptata deocamdata doar de unele tari ale Uniunii, dar care ar putea fi extinsa la toti cei 25 de membri.
Cotidianul britanic "The Times" releva intr-un comentariu consacrat problemelor imigrarii in UE ca propunerea de la Heiligendamm este, practic, ultimul pas pe calea adoptarii unei politici comune europene in domeniu, politica a carei esenta va trebui sa fie garantia ca imigrantii accepta valorile occidentale si ca se vor integra in societatea noului stat-gazda.
Dar examenul la care ar urma sa fie supusi imigrantii in UE va fi doar o parte a contractului de imigrare, document propus de Franta participantilor la reuniunea de la Heiligendamm. In afara cunostintelor despre tara si de limba, imigrantii vor trebui sa dovedeasca, de asemenea, ca au mijloace sau posibilitati financiare reale pentru a se intretine pe ei si familiile lor. Charles Clarke, ministrul britanic de Interne, a declarat presei ca elementul puternic asupra caruia s-a cazut de acord la Heiligendamm a fost acela ca valorile occidentale - democratia, respectarea credintei religioase a altora, libertatea de exprimare, suprematia legii, libertatea presei s.a. - vor fi respectate de catre toti cei sositi in tarile UE.
"The Times" preciza in comentariul sau ca un grup de experti europeni au inceput deja elaborarea unui proiect comun de contract de imigrare, pornind de la experienta p