Dupa ce a facut ravagii in Germania, Austria si Ungaria, marele fluviu ameninta si Romania.
Din Germania pana in Ungaria, nivelul Dunarii si al afluentilor sai se afla la cote ingrijoratoare, ca urmare a topirii rapide a zapezilor din Europa Centrala.
Pe teritoriul Germaniei, cel mai amenintat este orasul Passau, situat la granita cu Austria.
Umflarea Dunarii i-a determinat pe oficialii localitatii austriece Krems sa inchida o autostrada aflata in calea apelor.
Morava, unul din cei mai importanti afluenti ai Dunarii, si Dyje, principalul sau tributar, provoaca ravagii in Cehia. Orasul istoric Olomuc a fost partial inundat in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce un dig al Moravei s-a rupt si apele au acoperit cartierul Cernovira, informeaza agentia France Presse. Cateva zeci de mii de oameni au fost evacuati saptamana trecuta din calea celor doua rauri.
Autoritatile maghiare au precizat ca intreaga regiune situata pe cursul superior al Dunarii este in stare de alerta din cauza nivelului ridicat al apelor. Situatia este asemanatoare pe Tisa, un alt aflluent important al Dunarii.
Primarul Budapestei, Gabor Demszky, a cerut rezidentilor orasului sa se alature eforturilor autoritatilor care incearca sa opreasca apele Dunarii. Viitura ameninta sa inunde Insula Margareta, aflata in mijlocul fluviului. "Urmatoarele trei zile vor fi grele pentru Budapesta", a declarat primarul, citat de MTI.
Fluviul se umfla si in Romania
Si in Romania, debitul crescut al Dunarii pune in pericol localitatile riverane.
La Hinova, judetul Mehedinti, apa s-a infiltrat in curtile si casele oamenilor. La Turnu Magurele, cota de inundatii a fost depasita cu 68 de centimetri, iar la Zimnicea cu 55 de centimetri.
In zona de sud-vest a judetului Constanta, Dunarea a inundat ma