PD incearca sa iasa din defensiva pe care i-a impus-o scandalul de la CNSAS. Democratii contraataca intr-o chestiune strans legata de deconspirarea Securitatii ca politie politica, si anume in ceea ce priveste Legea lustratiei. PD a cerut Guvernului sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pentru adoptarea acestei legi. "Aceasta modalitate de adoptare a Legii lustratiei va provoca inaintarea unei motiuni de cenzura, din partea celor care nu doresc ca aceasta lege sa existe in Romania. Astfel, se va vedea foarte clar cine doreste si cine nu doreste cu adevarat adoptarea Legii lustratiei, dincolo de orice campanii de imagine", a sustinut presedintele PD, Emil Boc, intr-un comunicat remis presei.
Boc a reafirmat sprijinul democratilor atat pentru Legea lustratiei, cat si pentru deconspirarea Securitatii. PD nu este la prima cerere de acest gen. Nu cu mult timp in urma, Boc a cerut ca premierul Tariceanu sa-si asume raspunderea pentru adoptarea votului uninominal cu aceeasi motivatie - ca opinia publica sa afle care sunt partidele care sprijina cu adevarat acest proiect politic.
Proiect respins de aliatii politici
Ca si atunci, propunerea a fost primita cu raceala de PNL si de UDMR. Vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, a calificat propunerea de sambata a lui Boc drept "o idee nastrusnica", ca altele cu care PD se prezinta in coalitie. Borbely a spus ca propunerea este nejustificata, mai ales ca legea nu a fost dezbatuta de coalitie nici macar la nivelul principiilor. La aceasta motivatie, liderul UDMR a adaugat una de principiu, aceea ca Uniunea nu este acord cu adoptarea legilor prin ordonante de urgenta, asumarea raspunderii sau nesocotirea Parlamentului.
Nici liberalii nu au luat in serios propunerea lui Boc. Senatorul Puiu Hasotti a spus ca este o propunere "strict formala" intrucat o aplicare corecta a Legii lustratiei es